Изчистихме Пирин, кучета!

СЪДЪРЖАНИЕ

1.Запознаване
2.Какво ловите?
3.В началото бе хаосът
4.Фалшиви фактури
5.Тасетката
6.Безплатно кафе
7.Объркан следобед, Дани
8.Съвет на бунището
9.Еретични мисли, Ваня по ръбчето
10. Хеликоптер или магарета?
11.Роза
12.Напред назад по Мозговишка порта
13.Куче!!!
14.Седем техники за носене на чувал
15.Майк
16.Филип
17.Като
18.Краси, Мечков, Джу
19.Алекс, Катя, Тони
20. Маргита шета в кухнята
21.Деси
22.Полянката със звездите, Ети
23.Тодорини очи, стъпки в тинята
24.Самара ти тръгна към хижата
25.На Валявишките езера – лайна!
26.Хайде да качим Дженгала!
27.Осмата техника
28.Тайната пътека
29.Ръждяско
30.Кога друг път ще кача Вихрен?
31.Подай ми степчето!
32.Тия събирали и фасове!
33.Тая работа не е за всеки
34.Поне да имахме оръжие
35.Къде ходи тоя козар?
36.Вземете си вашите боклуци!
37.Уморени
38.АБВ на планинското чистене
 


14. Седем техники за носене на чувал.


snimka chuval
Чувал

Зная, че всяко куче дори и на сън би ми ги казало, но тъй като се надявам писанието ми да не е само за междуглутническа употреба, се осмелявам да ги опиша още веднъж. Става дума за носене на чувал с голи ръце и без никакви помощни средства. Макар тази ситуация да не е желана при почистване на планината, всеки хванал се с тази благородна задача неизбежно опира до нея.

1. Чувалът е преметнат през рамото, усилието пада върху китките на двете ръце, опъващи горния му край надолу. Стандартна техника, пригодена повече или по-малко за всякакъв терен; можете да сменяте рамото, а също и реда на захвата на ръцете. Техниката е непригодна при препълнен чувал.

2. Чувалът се държи от китката на свитата в лакътя нагоре ръка. Тежеста пада както върху китката, така и върху цялата ръка до рамото. Техниката е подходяща за технически трудни участъци, за кратко време. Осигурява значителна устойчивост – наличието на една свободна ръка ви позволява да се държите!

3. Чувалът се носи в една ръка като пазарска чанта. Ще забележите, че другата ръка самичка се премества до водоравно положение. Техниката е подходяща при преодоляване най-вече на морени, но става и за всякакви други терени. Можете да подпирате с лекота чувала на всеки по-голям камък или пън!

4. Чувалът се носи като щайга с изпънати две ръце и облегнат на шкемебето. Така няма възможност да си гледате в краката, но не винаги това е абсолютно необходимо.

5. Със събрани китки и лакти носите чувала пред себе си. Техниката осигурява достатъчно видимост на терена, по който вървите, особено ценна е по стръмни нанадолнища. При значителен товар е препоръчително да ги взимате на бегом, за което обаче е задължително да имате здрави колене; спирането е твърде проблематично! Изцяло непригодна по баир.

6. Чувалът е облегнат на корема и гърдите, прихванат с едната ръка отдолу, а с другата отпред. Техниката е изключително удобна до момента, в който почнете да се движите, препоръчваме я при престой.

7. Ако никоя от посочените техники не ви помогне, то повикайте на помощ друго куче!!!

Home